RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: galaxie
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家架 F1 用梗咩動力系統呢

mathew97726 發表於 2011-9-3 22:25:39 | 只看該作者

CHing sorry 搭上搭問埋
有感唔係=turbo咩?...小弟唔識
如果玩落左HW既話,想升級少少既電變,有邊隻? >< thx Allan 兄!
chunchun516 發表於 2011-9-3 22:32:27 | 只看該作者
我架F103GT用黑豬
Allan007 發表於 2011-9-3 22:34:27 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-3 22:25
CHing sorry 搭上搭問埋
有感唔係=turbo咩?...小弟唔識
如果玩落左HW既話,想升級少少既電變,有邊隻?  ...

有感即係個變速知道個摩打當時個轉速同埋轉左去邊度,無感就係個變速完全唔知個摩打發生乜野事。所以有感個控制係比無感細膩。
Turbo就係利用個摩打當時既轉速等等資料,去調節進角。所以只有有感有得玩turbo,無感係冇turbo既。
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:37:00 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 22:21
唔計來路野,Hobbywing差唔多係最貴

Allan兄,你可唔可以比你架車嘅setting我參考吓呀?如果hobbywing成set motor + esc要幾錢到?最重要係咪plug&play,定要自己焊線?我個辣雞已經攞去堆填區十幾年咯

重有,Allan兄,你聽朝去唔去JV F1 gathering呀?
mathew97726 發表於 2011-9-3 22:39:48 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:37
Allan兄,你可唔可以比你架車嘅setting我參考吓呀?如果hobbywing成set motor + esc要幾錢到?最 ...

師傅你聽日出車拿...
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:45:19 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-3 22:39
師傅你聽日出車拿...

邊有咁快呀師傅?我砌好架車第一時間PM你

不過想聽日去睇吓JV F1壯觀嘅場面啫(知醒起身嘅話)
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:52:23 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 22:34
有感即係個變速知道個摩打當時個轉速同埋轉左去邊度,無感就係個變速完全唔知個摩打發生乜野事。所以有感 ...

即係senored好d?有turbo->senored, senored唔等於一定有turbo?
Allan007 發表於 2011-9-3 22:56:05 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:37
Allan兄,你可唔可以比你架車嘅setting我參考吓呀?如果hobbywing成set motor + esc要幾錢到?最 ...

我架F104既setting就笑死人啦,行都未行得好掂,架T3如果有興趣就可以分享下。
部104我放左Hobbywing 60A落去,T3就放120A。120A好似賣$850,60A都賣$680,爭唔到兩百蚊。我係因為先買左隻120A,諗住無理由一模一樣買多隻,所以第二隻買60A。兩隻D firmware係共用既。不過120A買番黎係預載modify firmware,即係預你玩3.5果類火箭摩打,冇turbo,要玩turbo就要自己load過個stock firmware落去。60A返黎就係stock firmware,有turbo玩。
摩打用Teampowers既Plutonium,T3玩10.5T,F104玩17.5T。
辣雞係十分十分必須的。一定要買一枝好辣雞,否則必定氣死,仲有Hobbywing跟十二號線,實在太粗了,建議用十四號線,會好焊一點。聽日上晝應該去唔到lu,要車呀女打璧球。
Allan007 發表於 2011-9-3 22:57:31 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:52
即係senored好d?有turbo->senored, senored唔等於一定有turbo?

全對!
mathew97726 發表於 2011-9-3 23:04:08 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:45
邊有咁快呀師傅?我砌好架車第一時間PM你

不過想聽日去睇吓JV F1壯觀嘅場面啫(知 ...

喔! 原來去學野
我聽日要返Symphonic band (唔係guitar ^^)
所以就係以為你去 , 咁我未無份囉
好在
mathew97726 發表於 2011-9-3 23:05:05 | 只看該作者

Allan兄
sensored除左turbo仲有咩功能?
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16:09 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 22:56
我架F104既setting就笑死人啦,行都未行得好掂,架T3如果有興趣就可以分享下。
部104我放左Hobbywing 60 ...

聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩.

真係要買辣雞......焊線,松香,熱縮膠...一大揪野...呢鋪真係重拾舊歡囉.(我揀星星都係因為佢plug & play咋)

啱嘅,sunday應該係family day,陪吓屋企人.

你唔得閒,師傅又要去夾band,我可以訓晏d咯.

Allan007 發表於 2011-9-3 23:16:13 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-3 23:05
Allan兄
sensored除左turbo仲有咩功能?

Errrrrrrrrrrrr,我留意到一樣野,D有刷變速如果set左後波,架車行緊時第一下頂前就剎車,頂多下就變倒後。但sensored brushless如果set左後波,行行下無論頂幾多下都係剎車,直到架車停定,再頂先會倒後,好明顯個變速check住架車係唔係已經停定,先會同你入後波。Sensorless brushless有冇咁叻就未試過啦。

咁答得唔得呀師傅?
Allan007 發表於 2011-9-3 23:18:19 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16
聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩 ...

辣雞起碼要買Goot既恆溫辣雞。
d.s 發表於 2011-9-3 23:20:10 | 只看該作者
我架 F104 用白豬
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:21:22 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 23:16
Errrrrrrrrrrrr,我留意到一樣野,D有刷變速如果set左後波,架車行緊時第一下頂前就剎車,頂多下就變倒後 ...

有d似真車行緊入唔到後波嘅情况(當然個mechanism唔同啦)

咁senored motor真係正好多喎
Allan007 發表於 2011-9-3 23:22:24 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16
聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩 ...

仲要買埋個Program Box,毫半子肯定落到樓
牛欄D牛又走幾隻啦
mathew97726 發表於 2011-9-3 23:22:49 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 23:16
Errrrrrrrrrrrr,我留意到一樣野,D有刷變速如果set左後波,架車行緊時第一下頂前就剎車,頂多下就變倒後 ...

明曬啦師傅 thx!!!!!
聽你咁講,sensor真係醒好多wor
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:33:06 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 23:22
仲要買埋個Program Box,毫半子肯定落到樓
牛欄D牛又走幾隻啦

我已經跌左落呢個萬毒深淵,個牛棚d大牛小牛係咁跌係咁跌,所以我決定搞掂部tt01同trg111之後要明年先有新project咯

tt01 - 而家算做齊料,加快進度就得嘞
trg111 - 差電子野同控,我諗住跟你介紹60A/17.5T + sanwa m11x or futaba 4pk or ko propo ex10, total預五毫子
SMC電-5-6排,重未知要幾錢
Allan007 發表於 2011-9-3 23:42:20 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:33
我已經跌左落呢個萬毒深淵,個牛棚d大牛小牛係咁跌係咁跌,所以我決定搞掂部tt01同trg111之後要明年先有新p ...

講多一句,4PK定m11x最好諗埋D接收幾錢隻,我依家用Spektrum DX3R,當時係Spektrum頂級控千七唔駛,但佢個DSM2接收真係貴到呀媽都唔認得,仲貴過Futaba隻603/604。