RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4306|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又玩返450

littlestep 發表於 2013-1-9 00:44:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
kevin-ysl 發表於 2013-1-9 10:11:10 | 只看該作者
小步兄如果架老舊450SE想復活佢有乜要執???
bike 發表於 2013-1-9 23:12:56 | 只看該作者
啤令加油
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-10 01:44:54 | 只看該作者

咩設備先..?
如果係 hs-65 個o的servo 可以用下去.
動力 430xl 都叫玩得下. 可不用換.
gryo 就一定係無巴天下了....450 有巴同無巴兩個世界.
一份torot 毛巴頭好平o者...大吉利是 炒機都爛少好多野.
但一定唔好選擇DFC , 麻煩多多. 自宮斷螺絲乜都有....一切都係相位扭力問題.
咁長條臂同螺絲, 同時乘受相位扭力同pitch 拉力,再硬長期極高頻360度扭動乜都斷啦.
其實毛巴左, cyclic 都成300度~400度 一秒, 足夠快啦,lowprofile 來做乜鬼

毛巴了根本沒必要low profile ,
kevin-ysl 發表於 2013-1-10 09:11:05 | 只看該作者
似乎隻401係時候封印佢囉~~~
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-10 21:20:21 | 只看該作者
401 , 現今真係2舊水都唔值, 一般國產gryo 百零兩百人仔都有同一性能,應該係話比401仲要好.
今天, cgy750 都係好一般, 最好的vbar ->bx3.0 -> 3gx 3.0 -> g31 -> sjgd -> zyx 由貴到平 都係好選擇...當然仲有 K8 不過要看人品同運氣了
老占 發表於 2013-1-11 11:29:24 | 只看該作者

楊仔的電 8/F
Tarot 尾槳
kevin-ysl 發表於 2013-1-11 17:17:56 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-1-10 21:20
401 , 現今真係2舊水都唔值, 一般國產gryo 百零兩百人仔都有同一性能,應該係話比401仲要好.
今天, cgy750  ...

401都出左十幾年...仁志義盡啦~~~
總係有個感覺....玩401GYRO年代雖然難玩好多!!
但係我地手機係會比而家玩開新三軸機嘅人好!!
都係講下笑~~~時代係唔會返轉頭嘅~~~
有左3軸GYRO協助...而家3D動作更易做到...
我地玩左成年先夠POP做嘅CUP機...而家可能一個新手操一個星期就可以!!
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-11 20:44:47 | 只看該作者
多得無巴 , 而家o的蚊機才可以飛得.....仲要有咁強3d 性能
價又平,又百炒不爛, 操機操到玩sim 一樣...
我玩mini-cp 都狼到死, 冇壓力嘛....
kevin-ysl 發表於 2013-1-12 00:09:29 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-1-11 20:44
多得無巴 , 而家o的蚊機才可以飛得.....仲要有咁強3d 性能
價又平,又百炒不爛, 操機操到玩sim 一樣...
我玩 ...

係啦~~~
有時諗諗下...點解我出世早左十年???
要用咁多時間練cup機
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-12 01:54:07 | 只看該作者
平平地 買隻zyx+plus   足夠玩啦.
不過遙控要求就高左, 無巴會視所有sub-trim 為命令的
所以個控一定要準, 好多dx7 , 12fg 都有走位問題, 飛飛下架機自己往一邊走.
同埋o的野唔好用咁雞羅, 槳呀橫直sub呀 用好少少都係幾十蚊, 震動太大好影響操作.
nelmou 發表於 2013-1-12 08:56:49 | 只看該作者
少步兄,我也有舊款的450SE,也想轉用無巴頭,不想用DFC,有好推介嗎?
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-12 16:14:34 | 只看該作者
kenl 發表於 2013-1-12 17:58:52 | 只看該作者
我隻se都改毛巴,3cell電,又輕又爆,大陸三軸加fbl頭都唔錯,改埋尾雙推仲正
LamaV3 發表於 2013-1-12 20:29:11 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-1-10 01:44
咩設備先..?
如果係 hs-65 個o的servo 可以用下去.
動力 430xl 都叫玩得下. 可不用換.

最慘係亞奶唔再出普通Pro EFL新機, 迫D人買DFC版..........我聽過有師兄迫住買套DFC Combo後自己另外買返
Pro EFL d頭返來改.............我之前先要幫朋友係淘寶買份Pro EFL版槳夾, 因為香港間間都只有DFC槳夾
LamaV3 發表於 2013-1-12 20:30:44 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-1-10 09:11
似乎隻401係時候封印佢囉~~~

唔好浪費佢呢, 我把D舊401放落D飛機幅翼到玩, 幾過癮呢
kenl 發表於 2013-1-12 21:30:56 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-1-12 20:29
最慘係亞奶唔再出普通Pro EFL新機, 迫D人買DFC版..........我聽過有師兄迫住買套DFC Combo後自己另外買返 ...

dfc頭 拆左條臂 裝番粒波子咪得啦,係直濕 十字盤要換及加番個分體式較剪臂同二條拉干,T頭都可以用番..
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-12 21:57:10 | 只看該作者
一般都係買份tarot 頭就算, 質量比亞拓仲要好...
上面架se 個motor 好巨型啊....爆力!!!!

kenl 發表於 2013-1-13 15:19:38 | 只看該作者
tarot唔見得比亞拓好,但夠平又用得,冇所謂啦成隻塔羅仲抵玩,炒左唔痛
 樓主| littlestep 發表於 2013-1-13 16:36:30 | 只看該作者