RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5602|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

中山waterjet換摩打一問

AlanYiu45 發表於 2013-1-31 09:09:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我隻中山部左車壞左, 已經鬆左coupling同埋摩打座嘅螺絲, 但都出唔到, 唔知係咪製作人用左膠水, 請問各位師傅有無D高招教下我? THX !!!

登錄/註冊後可看大圖
jackyming. 發表於 2013-1-31 11:11:55 | 只看該作者

個+字頭係路比出,應該每邊有兩粒機米,個jet係KMB造,我就用(夾那)出品
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-1-31 11:36:15 | 只看該作者
jackyming. 發表於 2013-1-31 11:11
個+字頭係路比出,應該每邊有兩粒機米,個jet係KMB造,我就用(夾那)出品

我就係鬆左兩粒"機米", 但都係jam住coupling=__='', 你張圖右邊果粒
Fei 發表於 2013-1-31 14:27:55 | 只看該作者
可能係摩打軸芯迫死左, 試下用D力...
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-1-31 16:08:50 | 只看該作者
Fei 發表於 2013-1-31 14:27
可能係摩打軸芯迫死左, 試下用D力...

已經好用力拉, 個膠coupling都比我拉長左T^T... 都唔得
Fei 發表於 2013-1-31 16:48:44 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-1-31 16:08
已經好用力拉, 個膠coupling都比我拉長左T^T... 都唔得

有可能係之前行過海水而食死左,試下落D WD40去那位置一會兒先再拉...
kitming 發表於 2013-1-31 16:53:11 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-1-31 16:08

師兄:
       打擾你們, 見你們對話, 有可能的情况係, 有乳化胶类引至,   .  .  .  .
       當么打轉动時, 会產生離心力, 胶coupling, 会脹大, 以至管不死, 有可能因此而施加佐胶水固定, 旦亦不因此而脫不出,
       莫次是么打芯軸, 長期由於基米鎖死過度, 油与水乳化績, 積死, 建議師兄用W40噴向么打心軸基米位處及週邊, 等待數分鈡, 再慢慢左右擺動拉出, 可能要重復兩三次,
丘引 發表於 2013-1-31 21:52:11 | 只看該作者
師兄請問係咪燒摩打呢?喱種750係咪咁容易燒嘅呢???
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 14:51:48 | 只看該作者
由Jackyming嘅建議下, 我中間cut開左個coupling, 再cut多少少, 結果依隻coupling係一件過, 無內牙, 所以無得換parts, 要整個coupling換新, 不過另外喺jet果半件要諗下計拆出.....

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 14:54:52 | 只看該作者
順便問一句, 依D摩打邊度買呢?
shvictor 發表於 2013-2-5 16:13:29 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-2-5 14:54
順便問一句, 依D摩打邊度買呢?

雷達行或廣華街生輝
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 16:25:37 | 只看該作者
shvictor 發表於 2013-2-5 16:13
雷達行或廣華街生輝

感激!!!
kitming 發表於 2013-2-5 16:33:38 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-2-5 14:51
由Jackyming嘅建議下, 我中間cut開左個coupling, 再cut多少少, 結果依隻coupling係一件過, 無內牙, 所以無 ...

師兄:
       國產貨差唔多, 是否么打燒了? 按圖睇, 你隻船入水頗多, 及加潤滑油, 引至問題, 么打羅位明起銹,
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 17:27:47 | 只看該作者
kitming 發表於 2013-2-5 16:33
師兄:
       國產貨差唔多, 是否么打燒了? 按圖睇, 你隻船入水頗多, 及加潤滑油, 引至問題, 么打羅位 ...

大師, 我第三手買佢返嚟, 落過水5,6次左右, 入水唔多
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 17:28:00 | 只看該作者
kitming 發表於 2013-2-5 16:33
師兄:
       國產貨差唔多, 是否么打燒了? 按圖睇, 你隻船入水頗多, 及加潤滑油, 引至問題, 么打羅位 ...

kitming 發表於 2013-2-5 20:12:51 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-2-5 17:28

師兄:
       我非大師, 我叫亞基, 玩船只是愛嗜,
       因我從你圖片, 觀察得知有入水, 必須找出何處入水, 再補救,
       +字頭處, 可找替代物, 或用硬接固定, 旦要視乎情况,
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 20:28:51 | 只看該作者
kitming 發表於 2013-2-5 20:12
師兄:
       我非大師, 我叫亞基, 玩船只是愛嗜,
       因我從你圖片, 觀察得知有入水, 必須找出何處 ...

基哥, 入水應該係由船上窗門引致, 已補膠防漏
kitming 發表於 2013-2-5 21:08:16 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-2-5 20:28
基哥, 入水應該係由船上窗門引致, 已補膠防漏

師兄:
      我懷疑你Jet筒傳动軸有滲水情况, 加上你用什么潤滑油? 因么打反映出問題, 么打現正常嗎?
 樓主| AlanYiu45 發表於 2013-2-5 21:22:52 | 只看該作者
kitming 發表於 2013-2-5 21:08
師兄:
      我懷疑你Jet筒傳动軸有滲水情况, 加上你用什么潤滑油? 因么打反映出問題, 么打現正常嗎? ...

咁我真係忽略左woo.....
摩打有次玩左20分鐘左右就無反應, 諗住電調出問題, 但隔一日又郁到, 諗住又放落水玩laa, 玩左唔夠5分鐘又無反應, 今次對調電調測試, 已確定電調正常, 之後就拆摩打出嚟...
kitming 發表於 2013-2-5 22:18:08 | 只看該作者
AlanYiu45 發表於 2013-2-5 21:22
咁我真係忽略左woo.....
摩打有次玩左20分鐘左右就無反應, 諗住電調出問題, 但隔一日又郁到, 諗住又放落 ...

師兄:
       你好幸运, 所唯電調, 即是電子變速, 你所描述的  .  .  .  .  
       是么打有問題, 負荷過重, 引至電變發熱, 幸而電變尚算正常, 起到應有反應, 就是過載保謢,  .  .  .  .  
       即是話 么打在空轉, 無負載下, 電變与么打都可正常运轉, 旦當接駁後, 就会發生你所講情况,
       按圖見, 你隻Jet筒是 rabbe廠, 28mm, 需要換令件,  .  .  .  .