RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鴨比
收起左側

極x有個老闆真係當d客瘟神咁

lf2c 發表於 2014-1-9 20:06:18 來自手機 | 顯示全部樓層
鴨比 發表於 2014-1-9 17:11
哈哈  原來個名係咁解   對唔住我錯鳥

咁又吾洗對吾住,只系我本身買野都吾鍾意問人太多野,只有岩就買,吾岩咪去第間囉
solaris8x86 發表於 2014-1-9 20:19:27 | 顯示全部樓層
其實佢… 對臉孔較年幼嘅師弟,會有啲大佬款,對住年齡較大嘅客人,會比較有禮貌,如果你有一頭白髪走入去,佢可能會更有禮貌㳟候… 我見過...就係咁樣….
遙控少女 發表於 2014-1-9 20:51:48 | 顯示全部樓層
原來Andy哥哥系甘尊敬大過自己的客人o既^o^
shing317 發表於 2014-1-9 21:03:21 | 顯示全部樓層
死喇!尋日我仲係新人區同新人講    「食粥是間好好的模型店,可以慢慢睇慢慢揀」 要盡快D通知番佢先得。
Allan007 發表於 2014-1-9 21:07:58 | 顯示全部樓層
其實N-Dee係一個好典型既香港舖頭仔老闆,錢想賺,耐性無乜。老實講,如果一個新手諗住袋住一疊銀紙入去由乜都唔識問到識再買齊哂D野,揾佢真係唔係好岩。但係佢做生意算係好老實,雖然做人誠實係應該,但係呢家野今日響香港唔係間間舖頭做到。
kelvinayhh 發表於 2014-1-9 21:21:43 | 顯示全部樓層
我入去又冇咩野喎, 買一百幾十都開口埋口多謝
利申:中學生
nick0080 發表於 2014-1-9 21:38:07 來自手機 | 顯示全部樓層
係咪收錢果個 、我買完野俾錢都講多謝、不過我好小起入面睇野、成日眼望望!
soup_soup 發表於 2014-1-9 21:52:18 | 顯示全部樓層
我覺得大多數人對 Andy 可能有少少誤解,我平時都唔多出聲,自己好靜咁睇野,唔多唔少都會留意到佢同啲客人之間嘅談話,其實佢份人無乜野,只不過係鍾意講笑串下人咁,起初我都覺得佢幾難相處,但原來呢啲係佢同客人溝通同相處方式,其後習慣咗就唔覺得係咩一回事,的確有啲人唔熟佢時,第一個印像係唔好嘅,我好明白,起碼我以前都有咁嘅感覺,但識得耐咗就知係誤會。

呢間舖真係算唔錯架喇,最初幫襯時嘅印像好深刻,果時佢重係單邊舖未擴充,我入去睇野,入面長期都人頭涌涌,睇咗一陣間野最終只係買咗支 $1X 嘅鑼絲膠,但佢都同我解釋呢支野係點用,怕我買錯,直到而家,我間中入去買野可能都只係幾十蚊或者十幾蚊都有,Andy 都無話黑過面,重多謝前多謝後。

點都好啦,總之人嘅相處,好多時都會產生誤會,好多野了解清楚就會得啖笑,都係果句,選擇你自己鍾意嘅舖頭買野咪得囉~
Allan007 發表於 2014-1-9 22:48:27 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2014-1-9 21:52
我覺得大多數人對 Andy 可能有少少誤解,我平時都唔多出聲,自己好靜咁睇野,唔多唔少都會留意到佢同啲客人 ...

呢幾年其實已經收斂左,以前響細舖真係仲癲呀。同D熟客真係用粗口溝通(其實佢D粗口麻麻),搞到其他客真係幾尷尬,星期日又例休息。

搬左大舖可能一闊三大啦,依家星期日都要開,又賣多好多玩具級貨品,始終揾錢係最重要,阿dick最近又啤左件出黎。
bigcow 發表於 2014-1-10 02:38:20 | 顯示全部樓層
以前覺得axxx好串,原來誤解了他,不要在放工人多時候買嘢,3-4pm無乜人,他是幾肯吹的,講真,依家的鋪租咁貴,一定要支持下,總之極X係幾有heart的店鋪,希望他們越做越好
Kevin8933 發表於 2014-1-10 04:31:27 來自手機 | 顯示全部樓層
鴨比 發表於 2014-1-9 16:50
wa原來咁多人受過佢氣我強調成間鋪得佢一個態度差  有個後生仔staff好好人  比錢買野都要無啦啦受咁多氣   ...

黑店老細緊係唔會對你黑面啦 黑走你仲邊有人做水魚ND份人冇乜嘢嘅,你去熟咗有時仲會話你知有其他比你要果啲仲平仲好用嘅比你
ckcgary 發表於 2014-1-10 04:36:56 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2014-1-9 22:48
呢幾年其實已經收斂左,以前響細舖真係仲癲呀。同D熟客真係用粗口溝通(其實佢D粗口麻麻),搞到其他客 ...

我唔係成日去都成日聽到爆粗架啦.......
新人 發表於 2014-1-10 07:15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
佢對啲中學生又好有禮貌既,。。有時行出去既時候多謝晒
cc4321 發表於 2014-1-10 11:04:00 | 顯示全部樓層
係佢度買唔過小野,不過一直都係搵肥仔,係收錢先同佢講兩句,有時佢把口係串d,但收錢都會講多謝,講得好聽就同聲同氣,唔係你就會覺得佢好臭串,如果你買野要有大公司服務同禮貌,食粥就唔係咁適合你,貪平就要接受下喇
sakata 發表於 2014-1-10 14:10:47 | 顯示全部樓層
其實大家都係做生意 唔鐘意咪第二間 港RC car鋪其實還算多
老闆都係人 自己執生啦
rikuchoi 發表於 2014-1-12 06:41:46 | 顯示全部樓層
我玩左唔耐.但所有野都係係ANDY到買,我覺得Andy冇乜野,我反而仲應為佢好好人,
有時有D問題問佢,佢都會解釋,DICK仲教左我好多野,次次味入門口(食煙),ANDY,DICK都同我打朝夫,
可能大家只係應為佢講野直掛
d.s 發表於 2014-1-12 10:35:24 來自手機 | 顯示全部樓層
亞的同安迪真係冇乜嘢,正常廣華街式待客態度,反而果位四眼哥仔店員就認真趕客,有次人多入到去,逼唔到入孖星parts櫃,見佢又問我有乜需要,咁好啦,我講佢聽我要乜嘢parts,佢諗都有諗就話冇,我再問有冇某種工具,佢同様答案,我覺得有D奇,我要嘅只係大路嘢,黑到要乜冇乜?
卒之我決定逼入去親眼望,最後係我要的全齊……
而家我去親都係等佢兩老有空先買嘢,亞的有時會示意我可以揾四眼哥,我有再試過,但效果依舊,好求其………
hellowong 發表於 2014-1-12 12:14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
現今社會,又平又有禮貌才是皇道,希望d老闆明白這才是零售業嘅趨勢
kclam 發表於 2014-1-12 12:42:31 來自手機 | 顯示全部樓層
我平均三次入去只買野一次,未有對我黑面.
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 03:03:18 | 顯示全部樓層
上面講得岩  而家咁多選擇上網買又得  上樓買又得  行遠D又得
我而家都習慣左去第間買  費事開名以為我打手
睇完咁多留言  人夾人緣啦  佢做到咁大當然有一大堆熟客幫親啦  個到咁貴租
只能說我有過不快經歷  我自己就點都唔會再去極X