RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: minimini
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的雜物房

tunagt 發表於 2012-3-13 20:41:15 | 只看該作者
回復 minimini 的帖子

C Hing very faster arrive
 樓主| minimini 發表於 2012-3-14 00:15:22 | 只看該作者

回復 師傅東 的帖子

東兄........long time no see......

嗰陣就算我喺 Car Action 見到好嘢想買.........我都淨係識走去新世界問吓 "奇趣屋"........or 灣仔大有揾 "亞牛"......又或者去皇后大道x(唔記得邊截) "新力" 揾蔡志强.......問吓佢哋會唔會入貨咋.......當年o靚仔英文都唔識多句.......點夠薑打長途同啲紅鬚綠眼講番文喎........
tiger1 發表於 2012-3-14 07:16:24 | 只看該作者
but you can read RC car action wor
 樓主| minimini 發表於 2012-3-14 11:49:21 | 只看該作者
tiger1 發表於 2012-3-14 17:23:06 | 只看該作者
至少識英文
師傅東 發表於 2012-3-15 00:21:21 | 只看該作者
minimini 發表於 2012-3-14 00:15
回復 師傅東 的帖子

東兄........long time no see......

你咪謙啦!
我果陣啲英文咪又係1/4桶水,半桶都冇呀!
不過依家都係差唔多啫!哈.............!
果陣為咗買與眾不同嘅parts,
莫講話英文吖!
日文都見有人特登去學啦!
 樓主| minimini 發表於 2012-3-15 00:24:44 | 只看該作者
師傅東 發表於 2012-3-15 00:21
你咪謙啦!
不過依家都係差唔多啫!哈......... ...

咁嗰陣點俾錢佢 ??......."電匯" 過去 ??.....抑或直接寄 cash 過去 ??
師傅東 發表於 2012-3-15 00:31:52 | 只看該作者
minimini 發表於 2012-3-15 00:24
咁嗰陣點俾錢佢 ??......."電匯" 過去 ??.....抑或直接寄 cash 過去 ??

有朋友喺美國有戶口,
佢有綠咭,返嚟HK爭飯食果啲呢!
佢同我哋一樣最鐘意offroad!
師傅東 發表於 2012-3-15 00:38:53 | 只看該作者

Tiger兄,其實我車齡好淺架咋!
果時係90~91咁上下架咋!
英文?查字典架咋!
Dog Bone - -----狗骨!
哈!!
 樓主| minimini 發表於 2012-3-15 00:45:53 | 只看該作者
師傅東 發表於 2012-3-15 00:31
有朋友喺美國有戶口,
佢有綠咭,返嚟HK爭飯食果啲呢!
佢同我哋一樣最鐘意of ...

I see........

我有一次同 "快摺" 亞事頭婆傾開.......佢話當年入口啲外國品牌......全部都係靠 telefax 往來......佢淨係靠揸住份 catalog 或者本外國遙控雜誌......抄低晒啲 parts number ....... fax 番過去 confirm......然後滙錢.......咁就完成o架喇.......
tiger1 發表於 2012-3-15 06:24:58 | 只看該作者
師傅東 發表於 2012-3-15 00:21
你咪謙啦!
不過依家都係差唔多啫!哈......... ...

great to see this, nowsdays people use google translator....
tiger1 發表於 2012-3-15 06:25:23 | 只看該作者
minimini 發表於 2012-3-15 00:45
I see........

我有一次同 "快摺" 亞事頭婆傾開.......佢話當年入口啲外國品牌......全部都係 ...

e-commerce in its best form!!!
tiger1 發表於 2012-3-15 06:25:41 | 只看該作者
師傅東 發表於 2012-3-15 00:38
Tiger兄,其實我車齡好淺架咋!
果時係90~91咁上下架咋!
英文?查字典架咋!

me too ar
 樓主| minimini 發表於 2012-4-24 07:51:19 | 只看該作者

最近喺一個外國網站........幸運地入手咗一套台灣品牌 Lohas 金屬車呤........只作少量生產亦已停產.......

http://rc-lohas.com/

另外亦購入咗一套 RC10 紫色金屬兜.......隻色相當姣..........I like it.......wakaka........
crusaderlyf 發表於 2012-4-24 14:38:28 | 只看該作者
紫色好漂亮,最近也大出血,入了套ultra molded rpm底盘,还未到手
slowerthanyou 發表於 2012-4-24 17:28:50 | 只看該作者
tiger1 發表於 2012-3-15 06:24
great to see this, nowsdays people use google translator....

r u talking to me?
 樓主| minimini 發表於 2012-5-19 23:24:34 | 只看該作者
最近喺一間 on-line bookshop.....買咗呢本無字天書.......裡面嘅相.....係關於廣坂喺 1989 & 1991 贏 IFMAR 2WD World Champion 嘅相....... 非常正 !!.......
tiger1 發表於 2012-5-20 12:13:33 | 只看該作者

呢本鷄精書讀完可以考 DSE 遙控遠史 syllabus B. 例題:「試述日本發動橫X vs 世界遙控大戰對近代1/10 RC發展的影響。」(1 小時)(9000 字 + 插圖)
kkchung 發表於 2012-8-9 21:36:24 | 只看該作者
minimini 發表於 2012-5-19 23:24
最近喺一間 on-line bookshop.....買咗呢本無字天書.......裡面嘅相.....係關於廣&#2233 ...

這本書我弟也想找。
 樓主| minimini 發表於 2013-1-26 19:50:50 | 只看該作者
最近正在籌備一部 mid44 red version.......又要打水晶邊呀.......

http://www.mid44.com/overview.html