RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 64221|回復: 320
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的雜物房

minimini 發表於 2008-3-22 23:03:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近比較清閒......開始著手執執個雜物房.......揾到一啲舊嘢.......

呢包亞蘇士油壓套.....我諗唔少懷舊車友都用過......

樓主| minimini 發表於 2008-3-22 23:06:01 | 只看該作者
跟住仲有.......You-G 補品.....hotshot/supershot 車系用......
monkichi0210 發表於 2008-3-22 23:12:13 | 只看該作者

brother minimini,
你有supershot油壓架頭尾兩份"板"....但就冇o左後油壓架個金屬C座......打算點搞????......想聽下你意見.....因為我正在構思DIY.......HEHEHEHE.........
 樓主| minimini 發表於 2008-3-22 23:23:03 | 只看該作者
原帖由 monkichi0210 於 2008-3-22 23:12 發表

brother minimini,
你有supershot油壓架頭尾兩份"板"....但就冇o左後油壓架個金屬C座......打算點搞????......想聽下你意見.....因為我正在構思DIY.......HEHEHEHE.........

bro monkichi 果然眼利.......  

我本身有部 Supershot.......其實問題不大......

不過我都正在考慮緊買番部復刻 hotshot.......所以呢個 DIY 嘅想法.......我都要開始構思........

(個人認為 DIY 才是懷舊車的精髓).......

Brushless 發表於 2008-3-22 23:24:48 | 只看該作者
ASSO 氣球
garywong5368 發表於 2008-3-23 19:19:38 | 只看該作者
呢包亞蘇士被孕套
Brushless 發表於 2008-3-23 23:35:25 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

size咁細,唔怪得mini兄一直得物無所用啦
 樓主| minimini 發表於 2008-4-3 20:51:34 | 只看該作者
最近喺一堆大減牙裡面.......竟然揾到一隻 Robinson 白牙......望落去個款.....應該係俾 Cat XL 車系用 !!.......

crusaderlyf 發表於 2008-4-4 00:25:27 | 只看該作者
原来Robinson这么早就有产品了,出的齿轮品种齐全,仲几好用
最新的CAT SX结构太复杂啦,未到差速转左7、8个齿轮
yin1992 發表於 2008-4-4 00:31:18 | 只看該作者
油壓套好似domdom
 樓主| minimini 發表於 2008-4-4 17:57:32 | 只看該作者
原帖由 crusaderlyf 於 2008-4-4 00:25 發表
原来Robinson这么早就有产品了,出的齿轮品种齐全,仲几好用
最新的CAT SX结构太复杂啦,未到差速转左7、8个齿轮

完全同意........

當年嘅齒輪通常都係 32 pitch 粗牙.......Robinson 出呢隻 48 pitch 牙.......簡直係大喜訊啦.......

而家我部 Cat XLS 裝咗呢隻大減牙.......摩打牙嘅選擇就多好多囉........

你知啦......32 pitch 牙而家唔再流行.....要買齊牙數唔容易.......
 樓主| minimini 發表於 2008-4-27 20:05:17 | 只看該作者
今日又揾到 d 嘢.......Lazer ZXR 原裝車壳 + 底兜.........
monkichi0210 發表於 2008-4-27 22:50:43 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-4-27 20:05 發表
今日又揾到 d 嘢.......Lazer ZXR 原裝車壳 + 底兜.........

brother你間雜物房究竟仲可唔可以叫一間房呢?????可以放貢多嘢.....應該叫一個黑洞啱D.......
 樓主| minimini 發表於 2008-4-27 22:56:37 | 只看該作者
原帖由 monkichi0210 於 2008-4-27 22:50 發表

brother你間雜物房究竟仲可唔可以叫一間房呢?????可以放貢多嘢.....應該叫一個黑洞啱D.......

that's why 你見我間唔中都要賣吓 d 舊嘢......逐 d 逐 d 清......
monkichi0210 發表於 2008-4-27 22:57:31 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-4-27 22:56 發表

that's why 你見我間唔中都要賣吓 d 舊嘢......逐 d 逐 d 清......

HAHAHA.....黑洞是清不了的.....
清清 發表於 2008-4-27 23:02:09 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-4-27 22:56 發表

逐 d 逐 d 過 俾 清 清
 樓主| minimini 發表於 2008-5-30 00:29:38 | 只看該作者
今曰喺一包 hotshot 嘅零件裡面......揾到幾件有用嘅嘢.........

嗰塊電池托板 (係左右不對稱......配合當年 8.4V 電).......肯定唔係我自己 diy.......因為我自問冇咁好手工...... ........真係唔記得係邊間廠出 lu......

tiger1 發表於 2008-5-30 07:40:07 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2008-4-27 23:02 發表

逐 d 逐 d 過 俾 清 清

The girl on your post is amazing
alexfish3 發表於 2008-5-30 13:49:47 | 只看該作者

回復 17# 的帖子

邊間廠出    I guess it is STAC.
 樓主| minimini 發表於 2008-5-30 15:15:39 | 只看該作者
原帖由 alexfish3 於 2008-5-30 13:49 發表
邊間廠出    I guess it is STAC.

Thx for your info.......

當年真係有好鬼多細廠造 option parts......真係記唔哂.....