RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: oph
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RC Car have NO improvement on last 20 yrs!!!

chacha 發表於 2008-4-24 17:49:34 | 只看該作者
以前 D 車車速慢,膠呔根本可以唔洗0次,直至後期用海綿呔有 MPP 現成貨,其實而家玩遙控一定比以前平好多,
python 發表於 2008-4-24 23:10:34 | 只看該作者

但係星星的質素我本人覺得係差左, 塑膠零件比例愈來愈多,而且仲好林, TB01就係個好例子, TT01更甚。
IBM 發表於 2008-4-24 23:29:42 | 只看該作者
原帖由 python 於 2008-4-24 23:10 發表

但係星星的質素我本人覺得係差左, 塑膠零件比例愈來愈多,而且仲好林, TB01就係個好例子, TT01更甚。

星星的質料和設計在這二十年的確沒有太大的進步, 還不時標榜她的復古 vintage 作風, 時不時把二十年前的產品拿來出復刻版.
慳水慳力.  有人覺得好正狂買收藏, 我就覺得再過十零二十年佢又會再拿出來復刻, 收藏價值不大
1312 發表於 2008-4-24 23:35:56 | 只看該作者
星星的塑膠質料係差
IBM 發表於 2008-4-24 23:57:10 | 只看該作者
原帖由 buggy 於 2008-4-24 11:46 發表
不過我鍾意以前唔洗黐呔。

二十年前唔洗黐的呔   

IBM 發表於 2008-4-25 00:02:39 | 只看該作者
當年 Optima 用來擋頭的就是這個鋁 under guard, 連小孩都可以把它弄彎, 你話幾害人    

IBM 發表於 2008-4-25 00:11:10 | 只看該作者
我作晚提到的 mini-z awd 珠差, 精細度是二十年前未有想過的   

IBM 發表於 2008-6-10 21:18:01 | 只看該作者
二十年前的差機和今天的差機之比較
當年這差機賣八佰幾, 都算幾貴下  

fyin 發表於 2008-6-10 23:31:28 | 只看該作者
Hi Bros,
但大家又好沈迷向啲懷舊車身上喎?? optima / scorpian / rough rider / 山豬/ dog frighter....等.
日本yahoo剛剛又有人以351,000日元標架30年前出的全新Kyosho 4x4 pickup truck.
是否真的 " 新不如舊 "
go2usie 發表於 2008-6-10 23:51:35 | 只看該作者
那個人已經進入忘我狀態~~
minimini 發表於 2008-6-11 01:16:40 | 只看該作者
原帖由 go2usie 於 2008-6-10 23:51 發表

我諗係有兩個人都想買呢部車.........所以先至將個價推到咁高......
ftbingobingo 發表於 2008-6-11 02:03:23 | 只看該作者
原帖由 go2usie 於 2008-6-10 23:51 發表

小弟依d叫"迷離境界" , 仲有果位仁兄, 近排同佢在日本yahoo血戰左幾鑊, 鑊鑊新鮮鑊鑊金, 益晒d日本仔

tiger1 發表於 2008-6-11 07:21:57 | 只看該作者
go fun ah
chiuchiu 發表於 2008-6-11 09:47:16 | 只看該作者
我就吾同啦!我解藥啦!我賣晒D野!我要解毒,重獲新心.
World 發表於 2008-6-11 23:13:57 | 只看該作者
原帖由 ftbingobingo 於 2008-6-11 02:03 發表

小弟依d叫"迷離境界" , 仲有果位仁兄, 近排同佢在日本yahoo血戰左幾鑊, 鑊鑊新鮮鑊鑊金, 益晒d日本仔

大哥"迷離境界"不過如果你已甘既價錢bid左架車返黎,第日又再有依架車,
而無人同你爭,可能1/3價錢買到,甘咪好on居囉  
甘應該點做呢?其實每架車都有自己既市場價值
kyosho十級仔最多咪值1000usd
如果有人玩野 根本唔係想要 只係搵朋友託高個價
甘咪大鑊囉
ftbingobingo 發表於 2008-6-12 00:33:57 | 只看該作者
原帖由 World 於 2008-6-11 23:13 發表

大哥"迷離境界"不過如果你已甘既價錢bid左架車返黎,第日又再有依架車,
而無人同你爭,可能1/3價錢買到,甘咪好on居囉  
甘應該點做呢?其實每架車都有自己既市場價值
kyosho十級仔最多咪值1000usd :victor ...

兄弟, 我通常係見到比較罕有的先會死追, 雖然有時(我諗十次有三次到)"第日又再有依架車,
而無人同你爭,可能1/3價錢買到"

但我依家已經儲得七七八八(只差車殼款式未齊), 我既目的係儲齊, 市場價值唔會太計較(咁計較就去儲rolex啦, 學咩人儲車仔 ).......買貴左亦不覺得on居

有時以為搶得好貴, 但之後更貴我都見唔少啦

人地cheap到惡意抬價我亦無辦法, 但果位師兄應該唔似依d人

況且依家我已經好少要bid既野, 死搶既情況越來越少了

minimini 發表於 2008-6-12 01:27:55 | 只看該作者
原帖由 ftbingobingo 於 2008-6-12 00:33 發表

兄弟, 我通常係見到比較罕有的先會死追, 雖然有時(我諗十次有三次到)"第日又再有依架車,
而無人同你爭,可能1/3價錢買到"

但我依家已經儲得七七八八(只差車殼款式未齊), 我既目的係儲齊, 市場價值唔會太計較 ...

完全同意........

如果有師兄想用儲懷舊 R/C 車仔......去達到投資保值 or even 增值.....我諗呢個方法係完全唔 work......亦都會徹底失敗.....

我通常只會去儲我喜愛的車仔......就算俾我遇見一部我冇興趣嘅懷舊車....點平我都未必會買......
fyin 發表於 2008-6-12 10:00:58 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-6-12 01:27 發表

完全同意........

如果有師兄想用儲懷舊 R/C 車仔......去達到投資保值 or even 增值.....我諗呢個方法係完全唔 work......亦都會徹底失敗.....

我通常只會去儲我喜愛的車仔......就算俾我遇見一部我冇 ...

Hi Bro Minimini,
Agree with you! 如果想投資不如買股票好過. 一買一賣已經可以搵唔少. 又如10年前的金價同現在的金價比?
洗密儲十幾20年等佢增值呢.
儲懷舊車只是買回一些童年回憶???
alexfish3 發表於 2008-6-12 10:58:31 | 只看該作者

回復 38# 的帖子

"儲懷舊車只是買回一些童年回憶"
100% agree and support.
aattaa 發表於 2008-6-12 11:26:23 | 只看該作者
"儲懷舊車只是買回一些童年回憶"

吾只架,舊車嘅concept同design,跟而家啲新車架架一樣,創意高得多.