RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

EVO舊車是否好麻煩?

keithww23 發表於 2011-10-23 21:06:29 | 顯示全部樓層
回復 chowhungjai 的帖子

你有回應我當然要好有禮貌地俾你回應啦
我尊重所有師兄既回應~~
beebone 發表於 2011-10-23 22:36:21 | 顯示全部樓層
beebone 發表於 2011-10-23 22:36:44 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-23 19:53
回復 beebone 的帖子

知吳知水平對向偈點行呀?

你以為呢玩rc就無人玩真車呀
beebone 發表於 2011-10-23 22:36:47 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-23 19:53

你以為呢玩rc就無人玩真車呀
beebone 發表於 2011-10-23 22:45:26 | 顯示全部樓層

𢇁筒有油膜𠺢stupid! 𢇁筒打橫行同勞損無關,你d人亂加大turbo磅數唔夠油食過燒傘燒head,什麼engine都有機會咁。
馬輝 發表於 2011-10-24 08:51:19 | 顯示全部樓層
馬輝有位朋友有架初代Legacy RS,新車無耐波箱出事,後尾檢查check出來係波箱有條軸曲了,最後要抬波箱

之後都冇乜聽過掃把佬波箱有重大品質問題,不過水平對向引擎維修都幾貴,聽朋友講換火咀都要吊偈
beebone 發表於 2011-10-24 11:40:59 | 顯示全部樓層
馬輝 發表於 2011-10-24 08:51
馬輝有位朋友有架初代Legacy RS,新車無耐波箱出事,後尾檢查check出來係波箱有條軸曲了,最後要抬波箱

之後 ...

波子就貴, flat 6 要6個獨立絲筒傘砌埋, boxer flat 4係成個engine block 啤出o黎, 維修同一般engine一樣貴.
chowhungjai 發表於 2011-10-24 14:52:10 | 顯示全部樓層

點解3SGTE, 4G63(你口中的4G32),可以行成十幾萬,EJ20只行到六七萬就要大修口牙!!
我就當你口中所講個層油膜行車時可以做到0損好,吳知撻車個時D油係邊呢????
你口中的加大turbo磅數唔夠油食過燒傘燒head,叫 Detonation,係因為個cylinder末過TDC,
燃氣混合物因高熱及高壓自動爆炸.

樓主| AMAT 發表於 2011-10-24 14:57:33 | 顯示全部樓層
以我所知,呢到有人係掃把佬做,又有人做三菱........
真係唔好加把口好O的喇~哈哈!
 樓主| AMAT 發表於 2011-10-24 14:59:30 | 顯示全部樓層
題外話,EVO有機會係未來日子變成EV版本呢~
beebone 發表於 2011-10-24 15:02:49 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-24 14:52

點解3SGTE, 4G63(你口中的4G32),可以行成十幾萬,EJ20只行到六七萬就要大修口牙!!

幾information, I like it.
係, sorry, 4G63, 寫錯.
我係講緊 knock(detonation)呀, 怕你唔識o者. 係增壓過既生氣衝緊上TDC都會早爆, 咁有咩解決方法呢? (當我唔識)
beebone 發表於 2011-10-24 15:06:46 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2011-10-24 14:57
以我所知,呢到有人係掃把佬做,又有人做三菱........
真係唔好加把口好O的喇~哈哈!

我有玩車你知咯 lol
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:09:40 | 顯示全部樓層

Are there any diffference between KNOCKING and DETONATION????
beebone 發表於 2011-10-24 15:16:41 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:09

Are there any diffference between KNOCKING and DETONATION????

無分別呀. 都係同一樣o野, 只係我叫慣 knock, 咁有咩解決方法呢?
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:19:19 | 顯示全部樓層

"係增壓過既生氣衝緊上TDC都會早爆"
依你所說,所有Turbo車偈都爆曬
吳係當你吳識,原來你真係吳識!!!!
搞清楚咩係TDC啦,吳該!!!!
beebone 發表於 2011-10-24 15:21:55 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:19

"係增壓過既生氣衝緊上TDC都會早爆"

所以咪有intercooler囉. knocking係點火特性, 物理定律係改唔倒, 要配合其他o野. 除intercooler, 仲有付加方法可以防止kncoking呢? 答得未呀? 講o黎請去都TDC!!!!!!
beebone 發表於 2011-10-24 15:29:17 | 顯示全部樓層
beebone 發表於 2011-10-24 15:21
所以咪有intercooler囉. knocking係點火特性, 物理定律係改唔倒, 要配合其他o野. 除intercooler, 仲有付 ...

快d啦, 唔好搵書啦!!!!
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:33:20 | 顯示全部樓層

係呀,knocking係點火特性,係呀!!!!
beebone 發表於 2011-10-24 15:34:39 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:33

係呀,knocking係點火特性,係呀!!!!

唔好要我等咁耐啦, 問你o野識就答.
TDC, BDC, detonation, knock, spark plug, camshaft, crankshaft, injector, fuel pump, MAF, MAP...... those can be found in dictionary
chowhungjai 發表於 2011-10-24 15:39:40 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

我有養貓你知咯 lol
有養貓吳代表知道隻貓身体結構,吳代表我係獸醫
只代表我有養貓,
玩車同一道理