RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: minimini
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的雜物房

樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:15:58 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:10 發表

我記得當年有啲racing呔係2.2 inches嘅!但啲美國鈴都仲係得2 inches!所以導致呢種情形出現!
但mini兄你嘅情況亦係當年香港車友普遍做法!

同意.....

嗰陣 Yokomo 2.2" 呤相當流行........有白色同埋粉紅色......仲有幾種 off-set.......

Yokomo adaptor 除咗出俾 RC10 之外.......仲有出俾 Kyosho......Tamiya ........同埋 Schumacher cat 用......
師傅東 發表於 2008-10-31 00:18:16 | 只看該作者
記得當年大小比賽都係用mini兄提供相片中嘅車呔!
長粗疏釘------------32Y
左右短密釘、中間X紋係----------37M
我好記得當年將37M DIY夾呔俾4WD頭轆用................哈!!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:24:37 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:18 發表
記得當年大小比賽都係用mini兄提供相片中嘅車呔!
長粗疏釘------------32Y
左右短密釘、中間X紋係----------37M
我好記得當年將37M DIY夾呔俾4WD頭轆用................哈!!

因為廣坂用嘅呔.......就係大家當年嘅 "指定選用產品".......

Yokomo 37M "交义紋".......直情係經典中嘅經典......
師傅東 發表於 2008-10-31 00:33:09 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-10-31 00:24 發表

因為廣坂用嘅呔.......就係大家當年嘅 "指定選用產品".......

Yokomo 37M "交义紋".......直情係經典中嘅經典......

後期各廠家都改為響呔嘅compound改良着手,用soft啲嘅物料造呔,因當時RC車車速馬力不斷提昇,已經唔再係玩具咁簡單!
仲記得猫呔嗎?綠點唔夠咬就橙點!一個qualify攪掂一套!問你死未?!
之後就有Proline嘅XTR..........M2..............M3..................哈!!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:33:47 | 只看該作者
如果細心睇清楚廣坂歷代嘅 RC10...........就會發覺佢用啲 parts 其實好雜亂.........

有時就前白色臂 + 尾黑色臂.........有時前油壓架係 FRP + 尾油壓架係 graphite.......... 有時係金色油壓頂 + 綠色筒.........前後油壓唔同款唔同色都夠胆死......真係俾佢吹漲....... ...

至於小弟最喜愛嘅......就係車頭改用長油壓.......

樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:37:48 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:33 發表

後期各廠家都改為響呔嘅compound改良着手,用soft啲嘅物料造呔,因當時RC車車速馬力不斷提昇,已經唔再係玩具咁簡單!
仲記得猫呔嗎?綠點唔夠咬就橙點!一個qualify攪掂一套! ...

我就最僧用 Schumacher 嘅呔..........未開 packing 個賣相直情想反胃.......d 白色粉周圍飛.........
師傅東 發表於 2008-10-31 00:49:48 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-10-31 00:33 發表
如果細心睇清楚廣坂歷代嘅 RC10...........就會發覺佢用啲 parts 其實好雜亂.........

有時就前白色臂 + 尾黑色臂.........有時前油壓架係 FRP + 尾油壓架係 graphite.......... 有時係金色 ...

佢真係一位相當用心去發展RC嘅人!佢所改良、設計嘅大小部件,都有同佢嘅機械仕(老豆)相討過,最仲要係有實戰測試過嘛!佢手車又快,又係多項世界冠軍!說服力比任何人都強啦!
唔似家下啲車廠咁!為咗轉款而轉款!其實係轉名至啱!08咪到09囉!.........RR之後咪RRR囉!再唔係俾多個EVO囉!................哈!!

師傅東 發表於 2008-10-31 00:51:50 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-10-31 00:37 發表

我就最僧用 Schumacher 嘅呔..........未開 packing 個賣相直情想反胃.......d 白色粉周圍飛.........

哈!..............呢啲嘢你最敏感啦!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:51:55 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:49 發表

佢真係一位相當用心去發展RC嘅人!佢所改良、設計嘅大小部件,都有同佢嘅機械仕(老豆)相討過,最仲要係有實戰測試過嘛!佢手車又快,又係多項世界冠軍!說服力比任何人都強啦!
唔似家下&#2 ...

"車品" 仲相當好o添.......
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 00:53:44 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:51 發表

哈!..............呢啲嘢你最敏感啦!

所以呔方面........嗰陣我多數 Yokomo 或者 Kyosho "H 紋".........
師傅東 發表於 2008-10-31 00:57:04 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-10-31 00:53 發表

所以呔方面........嗰陣我多數 Yokomo 或者 Kyosho "H 紋".........

Kyosho soft compound仲還可!原裝硬嘢就咪搞嘞!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 01:04:29 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 00:57 發表

Kyosho soft compound仲還可!原裝硬嘢就咪搞嘞!

"原裝硬嘢" 同而家 d 飄移呔差唔多咁硬.......我一直都以為係 Kyosho 出嚟俾人當 "景品" 用咋.......
師傅東 發表於 2008-10-31 01:07:20 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-10-31 01:04 發表

"原裝硬嘢" 同而家 d 飄移呔差唔多咁硬.......我一直都以為係 Kyosho 出嚟俾人當 "景品" 用咋.......

套"模"啤到而家仲造緊!ZX-5 RTR原裝呔都仲係佢!.............唉!
好似仲越嚟越硬添!!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 01:09:44 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 01:07 發表

套"模"啤到而家仲造緊!ZX-5 RTR原裝呔都仲係佢!.............唉!
好似仲越嚟越硬添!!

硬到可以當 "西瓜波" 咁踢........
師傅東 發表於 2008-10-31 01:15:51 | 只看該作者
講番RC-10!最印象深同懷念都係部Team Car -Graphite版.......4mm厚底板嗰款!比較新啲!92年左右!剛轉用灰筒油壓,但仲係象牙白A臂!
俾我Set到當4WD咁揸!嗰種感覺宜家仲記得!好正!!
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 01:40:50 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 01:15 發表
講番RC-10!最印象深同懷念都係部Team Car -Graphite版.......4mm厚底板嗰款!比較新啲!92年左右!剛轉用灰筒油壓,但仲係象牙白A臂!
俾我Set到當4WD咁揸!嗰種感覺宜家仲記得!好正 ...

底板一件過 (冇二樓板) 嘅設計........再加埋塊底板前端嘅 kick-up 位.........咁高成本.......而家邊有人肯造.......

嗰陣 DA 同埋 Composite Graphite 都有出過.........不過超貴........
tiger1 發表於 2008-10-31 07:50:25 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-10-31 01:15 發表
俾我Set到當4WD咁揸!嗰種感覺宜家仲記得!好正 ...

That is right, a well set up 2wd rc10 drives almost like a 4wd. That was a nice feeling
ryancmlam 發表於 2008-10-31 08:49:37 | 只看該作者
原帖由 go2usie 於 2008-10-30 23:38 發表
我相信Ryan都好想買到一對RC10既萬向~

I just bid a NIP 萬向 for RC10T.
 樓主| minimini 發表於 2008-10-31 11:23:50 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2008-10-31 07:50 發表

That is right, a well set up 2wd rc10 drives almost like a 4wd. That was a nice feeling

所似直到而家.......任何一代嘅 RC10 都仲好受人歡迎..........

喺外國嘅一 d 懷舊車比賽........"阿爺版 RC10" 幾乎贏哂咁滯.......就算攞嚟同 d 現代 2WD buggy 比較.....都唔會輸蝕得去邊......
 樓主| minimini 發表於 2008-11-11 22:24:30 | 只看該作者
啱啱又喺一部舊 Lazer 裡面........揾到一套 HPI 2.2" 星呤 for 4WD buggy..........  .......要認真諗諗裝落セ車裡面.......