RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8191|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

B-MAX4....努力中.....

AMAT 發表於 2008-10-13 03:38:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
可惜O既係.......

3X10波頭鈦螺絲不足
3X12波頭鈦螺絲也不足........

最慘情係......竟然俾錯零件.....俾咗兩隻左脾C HUBS......冇右脾.....

即時企係到,唔駛砌落去.......唉!

唔知幾時先返到隻右脾C HUBS.....幾時先可以繼續.....
kachunsky 發表於 2008-10-13 07:07:09 | 只看該作者
有時新買車都好驚呢個情況出現- - 唔通打返散佢咩
倒錢落海 發表於 2008-10-13 10:08:52 | 只看該作者
下! 咁不幸!!

的 parts 唔知幾時有得散賣喎.. 你部車睇黎都係要暫時擺埋一邊, 等零件到..==
buggy 發表於 2008-10-13 10:46:39 | 只看該作者
可能有人會有兩隻右呢!!!!!!不過都係唔知幾時。我發覺我好好彩。我個珠差同零件都無問題。
唔係啦! 都係今晚check check 先,可能我砌左兩隻右C 座都唔知。
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時,先知調轉左方向。又要扭過出黎,成25MM,好彩無滑牙。

倒錢落海 發表於 2008-10-13 10:48:38 | 只看該作者
原帖由 buggy 於 2008-10-13 10:46 發表
可能有人會有兩隻右呢!!!!!!不過都係唔知幾時。我發覺我好好彩。我個珠差同零件都無問題。
如果搵到有兩隻右 c-hub 既人, 就可以相認. 好似的粵語片裡面失散多年既兄弟, 大家各自拎半邊玉佩出來相認..
天照 發表於 2008-10-13 11:14:05 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-13 10:48 發表
如果搵到有兩隻右 c-hub 既人, 就可以相認. 好似的粵語片裡面失散多年既兄弟, 大家各自拎半邊玉佩出來相認..

JIMMY話拆車換俾我喎.....哈!
天照 發表於 2008-10-13 11:14:38 | 只看該作者
原帖由 buggy 於 2008-10-13 10:46 發表
唔係啦! 都係今晚check check 先,可能我砌左兩隻右C 座都唔知。
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時, ...

哈,係幾煩~
我仲要換晒做機牙六角螺絲.....扭波箱扭到傻~哈哈!
倒錢落海 發表於 2008-10-13 11:29:56 | 只看該作者
好似油壓粒螺絲,上完兩粒後,再預備裝上波箱時,先知調轉左方向。又要扭過出黎,成25MM,好彩無滑牙。...
果個位, 果四口長螺絲, 唔明點解要設計到咁. 油壓支點離開塊油壓板越遠, 就越容易令油壓板扭曲/折斷.. 照計應該盡量造得近/短先係..
天照 發表於 2008-10-13 11:36:23 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2008-10-13 11:29 發表
果個位, 果四口長螺絲, 唔明點解要設計到咁. 油壓支點離開塊油壓板越遠, 就越容易令油壓板扭曲/折斷.. 照計應該盡量造得近/短先係..

YOKOMO O的車係興咁設計.....
天照 發表於 2008-10-13 11:36:58 | 只看該作者
本星期攞埋架車返上去.....繼續砌先......
xray1980 發表於 2008-10-13 16:23:18 | 只看該作者
QC,QC,QC
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 17:59:08 | 只看該作者
原帖由 skywork 於 2008-10-13 16:37 發表
D 膠料有冇混碳殲架?

我諗除咗O的臂有可能有之後......其他PARTS都應該係........冇!
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 17:59:39 | 只看該作者
已經去偉高換咗個C座......可以繼續砌車啦~^_^
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 19:23:55 | 只看該作者
換返個C HUBS......

又可以繼續喇~哈!

帶齊零件.....準備砌埋佢~
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 23:28:38 | 只看該作者
砌好車車啦叫做.......
電子O野擺位研究中........

唔知會唔會用9551 SERVO放位好O的呢?

摩打用勁小小.....10.5R.......

但係應該用咩齒比呢?
宜家原裝係11.35.......10.5R......用10.22?
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 23:32:20 | 只看該作者
諗緊接收放係邊........

電變放唔到後O的位,要放係SERVO之後.......

一係就係放係摩打後面.......但又驚干擾.......

雖則未貼個接收上去......但都要諗諗點放......
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 23:33:41 | 只看該作者
另外原裝油壓油係冇度數......認真俾佢考起......

諗下用250度定係400度好喇......
 樓主| AMAT 發表於 2008-10-13 23:49:15 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

都係放係電變之後........
似乎都係要咁做......
buggy 發表於 2008-10-14 10:27:24 | 只看該作者
我見架仔用BL6.5都係8.65咋喎。我試過用Tamiya 23T TYPE RR 87T/18T 3.6V RUN IN 10mins, 有風扇都勁熱。BL10.5T,用21/22T都得啦。但說明書寫到好似87T淨係裝到最大21T。唔知幾時出81T SPUR 呢!
架仔用#35度前,#32.5後油

倒錢落海 發表於 2008-10-14 11:46:16 | 只看該作者
原帖由 buggy 於 2008-10-14 10:27 發表
我見架仔用BL6.5都係8.65咋喎。我試過用Tamiya 23T TYPE RR 87T/18T 3.6V RUN IN 10mins, 有風扇都勁熱。BL10.5T,用21/22T都得啦。但說明書寫到好似87T淨係裝到最大21T。唔知幾時出81T SPUR 呢!
架仔用#35度前, ...
我諗齒比呢回事都係要試出來. 實際拎去跑, 如果跑到電尾都唔過熱, 就試大一隻齒. 如果過熱, 就試細一隻齒.

我通常會穩陣少少. 試到唔過熱之後, 再落細一隻齒.