RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 兜豬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有罪嗎? 唔識買, 有罪嗎??

fatwah 發表於 2010-4-15 00:14:59 | 只看該作者
之前買0件時 發生不悅快既事SO 我就好嬲好左個POST
有一個師兄講解左點解!!

十幾年來 , 無論 Wargame / RC , 新仔都有一種 "比人水" 既感覺

每每去到鋪頭 , 或多或少既白眼 , 就會話佢服務態度唔好
其實 , 有無諗真 , 究竟係人地知道而唔理你 , 定係人地根本唔知點理你呢 ??

交流 , 係相對既 , 你有錢可以揀咩鋪頭 , 同樣人地有的是客可以揀易捨難
如果客人連自己要乜都唔清楚 , 唔好旨意職員會明客人講乜

我地當年做足功課 , 搵晒 Parts No. 先出去買野
而家已經方便好多 , 電話影相去到指住講要呢件

上網 , 幾百人睇 Post , 好多時都答到你 , 但係鋪頭 , 得一兩隻兵 , 唔明你講乜
有興趣就理下你 , 無既就等你諗掂先

我地初初買零件 "我想要原裝扭力平齒 , 二代波箱用 , 編號 ZA-30183"
而家我見人買零件 "我想買套齒" 無喇 , 結果要問幾鑊先有一件零件既答案
客人做功課既能力低左 , 同樣地 , sell 你果 D 咪又係差唔多年紀 , 所以耐性亦相對低

唔一定新仔 , 我地買野 , 佢地一樣有 "唔 Q 明你講乜" 既態度
無野格 , 你可以唔係呢間買 , 鬼叫做唔足功課咩~~

而且唔好諗住 "我要買乜都抵" , 笨實 , 間唔中都要做下

我主力去開一間鋪頭買 , 同佢混熟 , 買件野貴幾蚊 , 當買個交情
有時唔明既問下佢 , 佢起碼有耐性 D 聽

如果你有齊 No. 佢都唔理你 , 你都可以以後唔好理佢格

SO NOW我開始做足功課先落去

IBM 發表於 2010-4-15 00:17:11 | 只看該作者
你先做個預算, ( 例如 $8000,$5000 )

然後行入舖頭度, 話: "唔該我想執套八仟零蚊的搖控車"
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:21:39 | 只看該作者

絶對明白CHING講既野, 但係我係新人, .....都唔知咩型好....我同佢講, 你推介下, 執一套....

可惜佢無心機, 用佢以為好好好 大既銀碼大X我, 仲叫我買玩具車仔, 我一聽一睇, 火啦, 即走....
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:23:18 | 只看該作者
ok~
咁你之後點呀?
1524 發表於 2010-4-15 00:07

之後, 咪乜都買唔到, 唔開心, 番屋企!
係呢度同你地"SUN"下囉
fatwah 發表於 2010-4-15 00:23:37 | 只看該作者

IBM 發表於 2010-4-15 00:17

咁樣講一係佢可能再玩下你 一係就死哂狗咁招呼你!!
bigman0712 發表於 2010-4-15 00:24:18 | 只看該作者

IBM 發表於 2010-4-15 00:17

8千蚊咁少....唔做你生意呀.....
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:24:38 | 只看該作者
pm me if you need help. I can take you to KWS and buy with you.
peter7 發表於 2010-4-15 00:10

i am new in this forum, i can't send message to you.
IBM 發表於 2010-4-15 00:27:59 | 只看該作者
8千蚊咁少....唔做你生意呀.....
bigman0712 發表於 2010-4-15 00:24

呢堆野咪大約 八仟零蚊, 可以跟佢照執  

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
哈比Nick 發表於 2010-4-15 00:28:38 | 只看該作者
唉......做新手比人水就一定有啊喇.......我都係一個受害者
fatwah 發表於 2010-4-15 00:30:35 | 只看該作者
之後, 咪乜都買唔到, 唔開心, 番屋企!
係呢度同你地"SUN"下囉
兜豬 發表於 2010-4-15 00:23

唔緊要 NOW 開始慢慢講你想玩咩車
或者開一個新POST 問大家 等等大家比意見

橫點你有錢洗驚佢唔賣野比你呀,東家唔打打西家!!
bigman0712 發表於 2010-4-15 00:38:22 | 只看該作者
其實入門最少預3-4千蚊左右la....
你入去話想揾套3-4千蚊o既搖控車....佢地應該識幫你執的.....
但別問太多白痴問題了.....列如夠唔夠快.....點樣改部車.....轉彎易唔易返....襟唔襟撞....等等
玩開有經驗自然會識的....
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:40:50 | 只看該作者
唔緊要 NOW 開始慢慢講你想玩咩車
或者開一個新POST 問大家 等等大家比意見

橫點你有錢洗驚佢 ...
fatwah 發表於 2010-4-15 00:30

哈..哈...我BUDGET好少架炸....

大約二千至三千....
fatwah 發表於 2010-4-15 00:43:35 | 只看該作者

大約二千至三千....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:40

你想玩咩車先??雖然我都係新仔....
但只小我都知 快車/漂移  車架可以叫一樣但SET既野大大分別
kanken57 發表於 2010-4-15 00:44:53 | 只看該作者
冇錯喇...新手係要比人水下先可以知道自己比人水
咁先有經驗嫁ma~
態度唔好可以去第間~唔太清楚真係建議你搵多個熟既fd出去一齊睇睇~
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:45:21 | 只看該作者
你想玩咩車先??雖然我都係新仔....
但只小我都知 快車/漂移  車架可以叫一樣但SET既野大大分別
fatwah 發表於 2010-4-15 00:43

我想玩漂移....
bigman0712 發表於 2010-4-15 00:45:43 | 只看該作者

大約二千至三千....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:40

咁你最多買tt01套裝車...同買多兩排電同一部B6差機咁上下...見竟預多少少用2.4G控...就算換車都用得返的
威威 發表於 2010-4-15 00:46:10 | 只看該作者
呢堆野咪大約 八仟零蚊, 可以跟佢照執
IBM 發表於 2010-4-15 00:27

師兄,新手喎!玩到咁大?
板主其實你想玩咩車先?你要知道每間舖所賣既主打都唔同,可能你入錯舖頭,問D貨佢都冇,咁人地如圍你玩野,咁人地咪玩番你囉!不過玩意O者,唔洗勞氣,係度問多D師兄先啦!第一部,你要話比我地聽,你想玩咩車先啦?
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:49:23 | 只看該作者
師兄,新手喎!玩到咁大?
板主其實你想玩咩車先?你要知道每間舖所賣既主打都唔同,可能你入錯舖頭,問D貨 ...
威威 發表於 2010-4-15 00:46

漂移個d.....
我之前係睇過ta05既...
其他野就咪問人囉....
威威 發表於 2010-4-15 00:50:44 | 只看該作者
我想玩漂移....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:45

咁你可以去油麻地東方街,偉高.人地係大公司,態度好好多.
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:51:11 | 只看該作者
咁你可以去油麻地東方街,偉高.人地係大公司,態度好好多.
威威 發表於 2010-4-15 00:50

謝謝你!!!!!!