RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 兜豬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有罪嗎? 唔識買, 有罪嗎??

bigman0712 發表於 2010-4-15 07:50:01 | 只看該作者

買二手唔系唔好....但一個新手對車的基本構造唔太熟....好多野唔拆開唔知爛的......架車內傷都唔知.....易奶野.....始終買二手野都要講D彩數的(除非相熟朋友).....
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 10:35:11 | 只看該作者
多謝大家既意見...

咁我唯有提高筆直到四千, 唔玩漂移......

我今日放工再去闖過先!
IBM 發表於 2010-4-15 10:58:33 | 只看該作者
可以買部 TB03R,  仟六蚊到, 怏車飄移都玩得

再買套 3pm 2.4g 控, 加埋 servo, 電池和差機

車呔車殼嘖油,  四仟銀差不多了  
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 11:05:18 | 只看該作者

再買套 3pm 2.4g 控, 加埋 servo, 電池和差機

車呔車殼嘖 ...
IBM 發表於 2010-4-15 10:58

Thx for your suggestion!!!
Q-pet 發表於 2010-4-15 11:08:18 | 只看該作者
加油啦...有咩唔明..呢度大把師兄教你..
你知完再去買都未遲
GigaRacer 發表於 2010-4-15 11:10:43 | 只看該作者

車呔車殼嘖 ...
IBM 發表於 2010-4-14 18:58

How about ESC and motor?  How about Futaba 3PL 2.4g, and save some money for ESC+motor?
uchifong 發表於 2010-4-15 11:18:27 | 只看該作者

車呔車殼嘖 ...

tB03R = 15XX (tb03r 係冇跟太& 殼ge)
太 + 太旦+ link= 200
車殼 = 100
控: ko ex 5 ur 2.4 = 11xx(好似有個單接收version 平3,4舊水ge)
servo = 500 買各大牌子ge 都ok
esc + motor = 好型冇感套裝夠實惠: 60a+ 8.5t = 650
差機= 雞雞地 b6 + 火牛= 350
電 x 1=  4000mah, 30c or 以上 = 300

全套約 = 4800......over左 budget...可以技控換2pl 2.4g or ex5ur 2.4 單接收version, 可平約3-4百元......servo 可以搵d冇咁大牌又ok ge 400左右 如:ds610 平左百幾蚊 or 去2手區搵300-350之間就可以買到d好野....其他部份...好似都減唔到d咩lo~~因為都係d基本野~~
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 11:25:10 | 只看該作者
加油啦...有咩唔明..呢度大把師兄教你..
你知完再去買都未遲
Q-pet 發表於 2010-4-15 11:08

講堅, 勁感動囉! 呢度既人咁WARM!
uchifong 發表於 2010-4-15 11:43:40 | 只看該作者
講堅, 勁感動囉! 呢度既人咁WARM!
兜豬 發表於 2010-4-15 11:25

你唔需要感動~~~佢地只不過係氹緊你落個無底洞度姐~~~呵呵
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 11:44:33 | 只看該作者

車呔車殼嘖 ...

唔好意思, 想問一問....如果買TB03R, 入面包D乜??
German 發表於 2010-4-15 11:57:11 | 只看該作者
要幫手PM我啦,我同你出去買
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 12:05:32 | 只看該作者
要幫手PM我啦,我同你出去買
German 發表於 2010-4-15 11:57

我係仔, 你介意嗎?
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 12:06:13 | 只看該作者
你唔需要感動~~~佢地只不過係氹緊你落個無底洞度姐~~~呵呵
uchifong 發表於 2010-4-15 11:43

唔緊要啦, 我跌過落好多唔同既洞......哈..
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 12:08:07 | 只看該作者
tB03R = 15XX (tb03r 係冇跟太& 殼ge)
太 + 太旦+ link= 200
車殼 = 100
控: ko ex 5 ur 2.4 = 11xx ...
uchifong 發表於 2010-4-15 11:18

四千八....都OK...不過, 係哂一間買定係分開幾間買會好D?
1524 發表於 2010-4-15 12:12:10 | 只看該作者
其實新手入門,
都可以用千零蚊就玩得好開心.
有時budget大細, 關鍵唔係在於你有錢無錢,
而係在於"雖唔雖要"放咁大筆錢落去一種自己未掌握o既興趣到.

記得十幾年前開始玩搖控時, 幾個fd都係用TA01, FF02 呢類車配白豬,
已經覺得好好玩了.  到玩熟左先開始upgrade o下零件同埋磨練o下技術,
一步一步玩上去, 其實幾過癮的~
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 12:17:21 | 只看該作者
高級低級, 平野... 我無問題, 最緊要係踏出第一步!

同玩相機一樣.......我好明呢個道理^^....
ve7mma2 發表於 2010-4-15 12:30:47 | 只看該作者

回復 77# 兜豬

套裝師兄可以去WaiGo買星星XB package.
http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit57701.htm
German 發表於 2010-4-15 12:31:31 | 只看該作者
我係仔, 你介意嗎?
兜豬 發表於 2010-4-15 12:05

HOLY SEE!我以為你係女
206 發表於 2010-4-15 12:51:13 | 只看該作者
唔好意思, 想問一問....如果買TB03R, 入面包D乜??
兜豬 發表於 2010-4-15 11:44

check this:

http://www.tamiya.com/japan/products/84109tb03r/index.htm

Suggest you buy some RC magazine to read
uchifong 發表於 2010-4-15 13:05:39 | 只看該作者
其實新手入門,
都可以用千零蚊就玩得好開心.
有時budget大細, 關鍵唔係在於你有錢無錢,
而係在於"雖唔雖 ...
1524 發表於 2010-4-15 12:12

你十幾年前internet 相對未有咁流行...資訊未有咁發達~~~簡單d講句就係冇咁多機會比人毒~~~~~   佢如果成日上黎呢度~~~好快就會中毒身亡~~~而且有時買d 太out ge 野~~如果玩2個星期就唔玩~你d野要賣都好難賣得出~~...都係玩大路d ge 野好~~~ .....其實車架 用tt01 入門都幾好ge~~~不過只要改些少野~~個價錢就已經同tb03r 差唔遠lo~~~