RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16248|回復: 126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有罪嗎? 唔識買, 有罪嗎??

兜豬 發表於 2010-4-14 23:31:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想舒發我既不滿, 我見各CHING玩得咁開心, 我都想試下玩!

爬哂好多POST, 有CONCEPT, 抱住學習心, 去左左幾間舖頭, 好虛心有禮咁問.....

其中一間我咁問, 佢咁答.....

I ASKED "唔該, 我想買車連所有野, 有無咩PACKAGE呀, OR要執齊D乜呀, 可以介紹下嗎..?"

BOSS ANS " 要買乜買乜買乜架喎, 呢樣幾錢個樣幾錢...最少都成四千蚊喎, 我講咁多PARTS名, 睇你都唔知我講乜架了....又成四千, 你唔識, 玩呢D啦 (手指住四百蚊一部比細路仔玩個D)......"

我想講, 係咪個個一出世就乜X都識呢??

唔開心, 有錢想玩....但係好多間既店員態度都...........唉!

新手有罪嗎?
sunday 發表於 2010-4-14 23:34:17 | 只看該作者
you need some friends first.....
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-14 23:41:00 | 只看該作者
我無FRD玩架......

邊間唔講了....去左幾間....態度都係咁..
sunday 發表於 2010-4-14 23:44:54 | 只看該作者
too much to tell you ar~~`
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-14 23:47:46 | 只看該作者
我好想買...
但係經過咁既"驚"驗......灰
tb03 發表於 2010-4-14 23:49:33 | 只看該作者
回復 1# 兜豬
師兄吾使勞氣,最多都係吾幫襯佢
mschumi 發表於 2010-4-14 23:51:23 | 只看該作者

你又話爬過文,典解會貢問架!
比我都答你唔到,玩依家野,係
要洗好多錢先搵到答案架
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-14 23:51:24 | 只看該作者
唉...有邊間好先得, 我個日問左三間.....其他兩間都係唔想理你咁! 零願同其他CHING吹水.....
都唔想做新手生意!
稻田大二郎 發表於 2010-4-14 23:51:57 | 只看該作者
其實師兄你應該O係呢到(工房)問下D工房師兄,
應該好過出鋪頭問...
到問好左個LIST,先一次過出去買,
又唔洗比人串..
fatwah 發表於 2010-4-14 23:53:16 | 只看該作者

兄弟唔洗怕,我自己第一次買貨車個時情況比你好D,可能個奸商見我8成會買就好好態度

點Q知過幾日返轉頭就變哂.....
算啦...D人覺得 老"鳳"你一定要明哂所有D ITEM 咩名點用...
1524 發表於 2010-4-14 23:53:59 | 只看該作者
搵個識rc o既 fd倍你去啦.
可能言語上有 d 誤會o者.
印象中大部份都幾好人~

anyway...如果想玩, 就唔好因為呢 d o野而停左!
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-14 23:54:51 | 只看該作者
最激氣, 又唔係無錢, 係咁講要幾錢幾錢....好似你玩唔起咁...

我都有去睇新手入門....同YOUTUBE既介紹....

但係始終唔熟, 出到去, 無所適從
Love_stephy=) 發表於 2010-4-14 23:55:19 | 只看該作者
不如... 你由2手買起ah! 我都係, 等我識左更多, 去D Shop 度買野就會更方便.
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-14 23:56:54 | 只看該作者
你又話爬過文,典解會貢問架!
比我都答你唔到,玩依家野,係
要洗好多錢先搵到答案架
mschumi 發表於 2010-4-14 23:51

咁我唔熟麻, 費事扮識啦~~ 虛心咁問下....
TLV_558 發表於 2010-4-15 00:00:00 | 只看該作者
你拎一萬蚊唱做一千蚊紙...拎一疊出黎問佢夠買d咩....佢自己會好好態度
1524 發表於 2010-4-15 00:05:09 | 只看該作者
ching,

會唔會係你"package"呢個字, 觸動左好多間鋪o既神經呀...
因為得一間做package.
你不如講o下邊間咁答你咁衰啦 (即係你寫段對答o個間)
 樓主| 兜豬 發表於 2010-4-15 00:06:51 | 只看該作者
ching,

會唔會係你"package"呢個字, 觸動左好多間鋪o既神經呀...
因為得一間做package.
你不如講o下邊 ...
1524 發表於 2010-4-15 00:05

首先我唔係老作架....只不過費事開名啦, 人地唔尊重我, 我都尊重人地既....
1524 發表於 2010-4-15 00:07:35 | 只看該作者
ok~
咁你之後點呀?
stjoint 發表於 2010-4-15 00:08:57 | 只看該作者
唔好咁嬲,第二間實有架,行多幾間慢慢搵,唔識可以問版上Ching,唔通D店員係廣華醫院一出世就識過對面馬路做sale咩,個個都由零開始,唔好灰心,And睇你新手想玩咩車,銷定目標去掃貨la,^__^
peter7 發表於 2010-4-15 00:10:21 | 只看該作者
pm me if you need help. I can take you to KWS and buy with you.